Rapport från rasseminariet

Den 23 november genomförde Sällskapet Sibirisk Katt höstens sedvanliga rasseminarium. Cirka 25 medlemmar samlades på Djurgården i Stockholm för att lyssna på veterinär Hedvig Armerén som inledde dagen med ”Vanliga tandproblem och tandbehandlingar hos katt”.

Hedvig gick igenom hur en frisk katt ska se ut i munnen och de vanligaste tandproblemen. Vi fick en rejäl genomgång, inte bara av detta, utan också hur vi sibbeägare ska försäkra oss om att våra katter får rätt vård hos veterinären.

Ett tips från Hedvig var att borsta tänderna på katterna! Använd gärna en mjuk fingertuta (kan köpas hos veterinär eller i djuraffär) och passa på då katten själv vill kela och ta det sedan försiktigt. Börja kanske med lite massage av tandköttet och sedan tandborstningen. Vi som inte börjat borsta tänderna på katten tidigt får nog utrusta oss med en god portion tålamod!

Efter en god lunch bänkade vi oss och lyssnade på Ulrika Sörlid som pratade om kattens ursprung och dess faktiska behov av näringsämnen i en föreläsning kallad ”Katten, rovdjuret från öknen – näringslära för katt”.

Ulrika trollband oss i tre timmar med en mycket tankeväckande förläsning, bl.a. om hur ”lurade” vi kan bli av marknadsföring och ”sanningar” som florerar i olika forum. Ulrika tog verkligen diskussionen till en rejäl grundnivå och gav oss tips på hur vi bäst kan utfordra våra katter på ett sätt som minskar risk för sjukdomar och är anpassat för det rovdjur från öknen som faktiskt katten från grunden är.

Ett tips från Ulrika var att ge våra katter rå äggula, som innehåller rejäl dos av det mesta den behöver, och dessutom tycker många katter att det smakar gott!

En mer utförlig sammanfattning från rasseminariet väntar i kommande SIB-Nytt.

Eftersnacket var positivt och omdömen som ”det bästa rasseminariet någonsin” hördes ett flertal gånger, och vi tackar våra föreläsare Hedvig Armerén och Ulrika Sörlid varmt för detta!

Stort tack också till Martin för lån av lokal, till Marie som fixade lunch och fika, Kerstin som höll ordning på alla anmälningar och ekonomin, och sist men inte minst alla medlemmar som utan att ens fråga högg i med allt som behövdes, från att möblera om lokalen till att skjutsa föreläsarna där allt sammantaget skapade denna lyckade dag!

Sällskapet Sibirisk Katt genom Anna Elmdahl, ordförande

 

rasseminarium_2013-11-23_2
Hedvig Armerén
rasseminarium_2013-11-23_3
Inger Berger antecknar flitigt
rasseminarium_2013-11-23_4
Ulrika Sörlid