SIB-Nytt nr 2 2015

Här publicerar vi ledaren till SIB-Nytt nr 2, 2015. Årets andra nummer är nu klart och vi informerar nu alla medlemmar om att numret återfinns i elektronisk form på medlemssidorna. Du kan också köpa detta nummer i pappersform, vi informerar separat vi e-post och hemsida hur man beställer sitt nummer på papper inom kort.

Många har lagt mycket tid för att skapa detta nummer av SIB-Nytt till våra medlemmar.

Vi vill välkomna och varmt tacka Lena Engstrand, som är ny i redaktionen och ansvarar för den grafiska designen. Lena har generöst bidragit med sin stora kompetens och professionalism, och vi ser fram emot ett vidare samarbete med Lena på olika sätt.

Ett stort, soligt tack till

  • Johanna Fager och Hälsorådet för viktiga artiklar om hur man kan riskminimera runt HCM i parningskombinationer, och en sammanställning över avelsarbetet 2014.
  • Joanna Nilsson och Dagny Dickens för en artikel om färggenetik.
  • Helena Ericsson, Monica Pönni, Anna Karlegård, Sanna Lindgren och Lena Åström för fina bidrag med både text och bild.

Sist med inte minst ett varmt soligt tack till alla i redaktionen, vår engagerade redaktör Katerina Pergament, Katarina Sjöberg, Sara Wengle och Anna Elmdahl.

Vi önskar alla medlemmar i Sällskapet Sibirisk Katt härlig sommarläsning!

Styrelsen

[divider]

Ledare SIB-Nytt nr 2 2015

Äntligen sommar!
Vad härligt det är att se alla Sibiriska kattungar! Hjärtat smälter av alla näpna små underverk…

Vår ras växer vidare, och Sällskapet Sibirisk Katts uppdrag och arbete med att sprida kunskap och information är viktigare än någonsin. Vi är oerhört tacksamma för vårt Hälsoråd som följer rasens hälsa på olika sätt, och bidrar värdefullt till alla medlemmar genom att svara på frågor, skriva artiklar i SIB-NYTT, och ge information på vår hemsida. Ett angeläget jobb som gör skillnad, viktig skillnad, med tanke på rasens tillväxttakt!
Vår ras är frisk nu, men det kan ändras snabbt om vi inte fortsätter det fina jobb som många uppfödare gjort under den Sibiriska kattens 15 år i Sverige. På årsmötet föreläste Hälsorådets Johanna Fager i hur man kan riskminimera runt HCM i parningar, läs mer på sid 20. Vi hoppas att ni alla uppskattar artikeln, och det viktiga arbetet uppfödarna gör för att fortsätta hålla våra sibbar friska och fria från HCM. Vi påminner också gärna ALLA att fortsätta att testa sina sibbar enligt vårt rekommenderade hälsoprogram, för katternas och rasens hälsas skull.
Ni som är intresserade av genetik får en utförlig artikel baserad på Dagny Dickens inspirerande föreläsning på årsmöteshelgen. Joanna Nilsson har skrivit ett sammandrag som vi hoppas många kan få nytta av i avel, och självklart allmänbildning.

Tänk, det är 15 år sedan de första sibbarna kom till vårt land, och nu har vi över 6000 underbara Sibiriska katter i Sverige! Är inte det värt att fira? Det tycker vi, och hoppas att du hänger med oss till Skellefteå i oktober, läs mer på sista sidan!

Vi gläds extra åt detta nummer där vår nya grafiska formgivare Lena Engstrand stått för designen! Lenas erfarenhet och gedigna kompetens borgar för en fortsatt ljus framtid för SIB-Nytt.

Vi önskar er skön sommarläsning och en härlig sommar!

Anna