Öppna register

Sällskapet Sibirisk Katts Hälsoråd administrerar öppna register med testresultat för olika hälso- och sjukdomstester. Detta för att på ett överskådligt sätt kunna förmedla informationen till ägare av sibiriska katter samt och underlätta i avelsarbetet mot en hälsosam ras.

Vi uppmuntrar alla som har testat sina katter för nedanstående sjukdomar att bidra till kunskap och öppenhet inom rasen genom att skicka in testresultat via våra rapportfunktioner. För att få med din katt i de öppna registren ställer Hälsorådet kravet att du som ägare till katten rapporterar in resultatet, att du bifogar kopia på testblankett, journalkopia eller dylikt, samt godkänner öppen publicering. 

SäSKs öppna register

I dagsläget är det dessa öppna register vi som förening tillhandahåller. Under vår sida avelsrekommendationer har vi samlat information om sjukdomarna PKD och PK-brist samt om blodgrupp. På den sidan har vi även information om andra sjukdoms- och färganlag, parasiter mm. 

För testresultat gällande hjärtsjukdomen HCM hänvisar vi istället till PawPeds databas. Är katten HCM-scannad av en PawPeds-ansluten veterinär så kommer testet automatiskt in i databasen.

Ser du inte din katts tester i våra öppna register?

Det är du som ägare till katten som själv sänder in din katts testresultat till våra öppna register. Föreningen försöker lägga in inskickade resultat regelbundet, men hur lång tid det tar kan variera något. Om du inte längre äger katten kan du ändå skicka in testresultaten med en fullmakt.
Läs mer på vår sida rapportfunktioner om hur du går tillväga för att skicka in testresultat.