Här har vi sammanställt skötselråd för Sibirisk katt. Din uppfödare kommer förhoppningsvis gå igenom många av nedanstående punkter. Men det kan vara mycket information att ta in och om man glömmer bort kan man kika in här för en påminnelse. Mycket av informationen vi listat nedan gäller för andra raser också och inte enbart för just Sibirisk katt. Dock har vi exempelvis inte skrivit något om pälsvård för korthåriga katter då Sibirisk katt klassas som en semilånghårig ras.
Hur mycket pälsvård en Sibirisk katt kräver varierar mellan individer. Likaså när katten sätter vinterpälsen (vissa gör det på vintern och andra under sommaren). Det är bra att ha som rutin att kamma igenom katten regelbundet, gärna dagligen. Detta dels för att hålla efter tovor men även för att vänja katten vid kamning och ha en mysig stund tillsammans.
Känn igenom katten efter tovor, vid fällning kan tovorna uppstå snabbt!
Vissa katter får endast tovor kring ryggslutet. Andra får även tovor kring kring armhålorna, baken och bakbenen eller i kragen.
Det finns många olika typer av kammar, borstar och verktyg för att ta bort tovor. En kam som många ägare av sibirisk katt uppskattar är en metallkam/stålkam med en fin och en grov sida (som du ser på bilden nedan). De kan användas för vardaglig kamning men även för att försiktigt reda ut mindre tovor. Har katten stora tovor kan en så kallad tovskärare behöva inhandlas, eller så klipper man försiktigt av tovan med en sax.
Om man behöver klippa loss en tova är det bra att använda sig av en trubbig sax om kissen skulle råka rycka till. Det är även bra att ha en kam som du försiktigt drar ut tovan med och har emellan, för att minimera risken att klippa katten i huden.
Kom ihåg att pälsen skyddar både mot värme och mot kyla! Därför är det inte rekommenderat att helraka sin katt. Enstaka, envisa tovor kan man raka bort vid behov. Vid daglig kamning undviker man oftast även dessa.
Katter har normalt sett fem tår och klor på vardera framtass och fyra på vardera baktass. Den femte tån på framtassen sitter lite högre upp på benet.
Färgen på klorna varierar, katter med mörkare päls har även mörkare klor. Katter med ljus päls har ljusa, genomskinliga klor där man lätt kan urskilja pulpan.
Man får vara försiktig när man klipper klorna, så man inte klipper i pulpan.
Se till att ha lugnt runtomkring och att katten själv är lugn och trygg. Ett tips är att klippa klor när katten är nyvaken.
Ha en bra belysning så att du enklare kan urskilja pulpan.
Pressa försiktigt fram klon med dina fingrar.
Kolla noga vart pulpan är så du inte riskerar att klippa i den.
Klipp sedan av den yttersta spetsen av klon i en 45-gradig vinkel. Klipp hellre lite i taget än att riskera att råka klippa i pulpan.
Tips!
Vissa katter kan tycka det är obehagligt att få klorna klippta. Man kan massera tassarna några sekunder åt gången dagligen för att vänja katten vid hantering av tass och klor. Det kan underlätta om man endast klipper en eller två klor åt gånger och sedan tar en paus för att ta ytterligare klor vid ett senare tillfälle.
Ha som rutin att kolla igenom kattens mun regelbundet. Dels vänjer du katten vid att bli kollad i munnen men framförallt kan du upptäcka saker som irriterat/rött tandkött, dålig andedräkt, skadade tänder osv. Då bör man kontakta sin veterinär för rådgivning och undersökning.
Det är även bra att borsta tänderna på sin katt. Detta kan man med fördel börja med redan vid ung ålder då det kan vara lättare att vänja en ung katt vid detta.
Det är bra att borsta varje dag och det finns smaksatt tandkräm för katt som kan underlätta och få katten att gilla tandborstningen mer.
Tandborstar för katt eller små hundar finns att köpa i djurbutiker i olika modeller (ex. med skaft eller en som man sätter på fingret).
Katter vaccineras mot kattpest och mot kattsnuva.
Kattpest orsakas av ett parvovirus som är mycket smittsamt och vanligt hos katter. Det kan vara mycket allvarligt och till och med dödligt för en katt att få kattpest.
Kattsnuva är ett samlingsnamn för olika virus- eller bakterieorsakade luftvägsinfektioner. Även kattsnuva är mycket smittsamt och kan ge allvarliga symptom. Trots att katten är vaccinerad kan den bli smittad och även smitta vidare. En vaccinerad katt får i regel lindrigare symptom.
Kattungen ska vara grundvaccinerad vid köp. Denna grundvaccinering sker vid två tillfällen och ungefär när kattungen är mellan 8-9 veckor och sedan vid 12-13 veckor. Vissa ger även en tredje dos omkring 16-17 veckors ålder. Efter grundvaccineringen ska katten årligen vaccineras mot kattsnuva samt att den vart tredje år ska vaccineras mot kattpest.
OBS! Planerar du att resa utomlands med din katt kan den behöva rabiesvaccin. Kolla upp i god tid inför din resa vad landet du ska besöka har för krav på införsel.
Det finns en uppsjö av olika modeller av kattlådor samt olika typer av kattsand att ha i dessa. Det smidigaste är att börja med en låda och typ av sand som katten är van vid sedan tidigare. Önskar man byta sand framöver kan man successivt och över tid blanda i den nya sanden. Vill man byta låda kan man ställa in den nya men under tiden låta den gamla stå kvar så att kissen även här får vänja sig. Ha i åtanke att kattlådan bör vara åtminstone 1,5 x kattens längd så den kan komma runt ordentlig.
En tumregel är att ha en låda mer än antalet katter i hemmet. Men även om man har en katt kan det vara en god idé att erbjuda den två toalådor. Ibland föredrar katterna att kissa i en låda och att bajsa i en annan.
Kattlådan ska hållas ren och städas dagligen. Det är bra att även tömma den helt och skura rent den vid behov.
Om katten uträttar sina behov utanför lådan bör man först och främst kontakta en veterinär för att utesluta att katten är sjuk. Ibland kan katten vara missnöjd med typ av låda eller sand. Men det kan även vara att lådan inte rengjorts tillräckligt eller placeringen av kattlådan är fel. Försök ha lådan placerad på ett lugnt ställe.
OBS! Sand som dammar mycket och som är parfymerad kan både trigga samt förvärra astma!
Vad gäller foder, så bör man alltid fortsätta med det foder katten är van vid sedan tiden hos uppfödaren. Eventuella foderbyten bör ske successivt och över tid för att minimera riskerna att katten får upprörd mage.
Utfodringen är ett perfekt tillfälle att även aktivera sin katt. Istället för att låta katten äta direkt från en matskål kan man utmana katten med så kallad aktiveringsmatskålar. Det finns att köpa på de flesta djurbutiker. Man kan med fördel kolla även på hundavdelningen efter matskålar där.
Med dessa matskålar får katten jobba för maten. Det kan vara att fånga upp torrfodret med tassen eller att slicka i sig blötmaten från en labyrint-formad skål. Utfodrar man katten med en aktiveringsmatskål tillgodoses kattens behov för födo-sök och den får även fysisk och psykisk aktivering.
Aktivitetsbehovet kan skilja sig mellan individer och ålder. Rasen sibirisk katt är känd för att vara lättlärd och att de gärna vill vara med där det händer saker. Aktivering som ex. agility, koppelpromenader och utflykter är ofta uppskattat.
Vissa sibiriska katter har ingenting emot- eller till och med gillar vatten! Ett roligt tips är att man fyller en balja med vatten och lägga i leksaker eller isbitar som katten får jaga med tassen.
Att leka med kattvippor eller små bollar och möss är uppskattat. Men även lite större leksaker som katten kan “sparras” med. Man får se till så att leksakerna är hela och att man har katten under uppsikt så inga skador sker. En nyfiken katt kan råka tugga i sig plastbitar och sådan “lek” kan dessvärre sluta med ett besök hos veterinären och i värsta fall med operation för att få ut föremålet.
Håll undan hårsnoddar, gummisnoddar och annat som kan verka lockande för en kisse att leka med och råka tugga i sig!
De flesta uppfödare är noga med att inte sälja katter till hem där de får vistas ute på fri tass. Anledningen till detta är alla de risker som finns med att låta katten gå löst ute. Sådana risker kan exempelvis vara att bli påkörd, hamna i bråk med en annan katt eller ett annat djur, att springa bort, smittsamma sjukdomar och parasiter.
Om man ändå känner att man vill ge sin katt utevistelse så kan man göra detta under kontrollerade och säkrare former, som koppelpromenader eller i kattgård. Det man bör tänka på när man bygger en kattgård är att katterna är mästare på att klättra och ta sig över staket. Bygg högt och med överhäng för att förhindra katten att smita över till fel sida.
Många har olika krukväxter i sina hem. Det är bra att kolla upp så de växter man har inte är giftiga eller kan orsaka irritation eller obehag för katten.
Vi har sammanställt en lista över vanliga krukväxter samt några kryddor och medelhavsväxter mm. Listan inkluderar ogiftiga och giftiga växter samt vilka eventuella symptom de kan tänkas ge, både för katt som för hund. Då många kattägare även har hund i hemmet.
Planerar man att resa bort och att man inte tar med sig katten finns det katthotell dit man kan lämna katten. Ofta krävs det att man bokar ett tag i förväg, särskilt under populära semesterveckor.
Vissa anlitar istället en kattvakt så katten får fortsätta vistas i sin hemmamiljö.
Det som är viktigt att tänka på är att en katt ska ha tillsyn minst 2ggr/dag. Är katten sjuk, skadad, beter sig onormalt, är dräktig eller väldigt ung kan den behöva tillsyn oftare än så.