Avelshanar

Här kan våra medlemmar presentera sina sibiriska avelshanar som finns tillgängliga för parning. Det är endast kattens ägare som dessutom är medlem i Sällskapet Sibirisk Katt som får annonsera avelshanar på denna sida. I annonserna kan ni se information som namn och bild på katten men även stamtavla, hälsotester samt kontaktuppgifter till ägaren.

Råd vid val av hankatt

När du ska välja hankatt bör du kontrollera så SVERAKs krav för hankatten är uppfyllda. Detta för att du ska kunna registrera kullen. En veterinär måste dokumentera att hanen liksom honan har navelbråcksstatus u.a (utan anmärkning). Dessutom måste veterinären dokumentera att hankatten har en godkänd testikelstatus (vid lägst 6mån ålder). Är hankatten vit kräver SVERAK ett hörselintyg, för att fastställa att katten är hörande. Du kan läsa mer på SVERAK om vilka intyg de kan kräva.. Du bör också läsa SäSKs avelsrekommendationer för sibirisk katt. Där finns information om de hälsotester föreningen SäSK valt att rekommendera. Du kan även läsa om rekommenderad maximal inavelsgrad samt andra tester som kan vara bra att utföra innan du ska para din katt.

För att undvika inavelsproblem inom rasen bör du alltid sträva efter så låg inavelsgrad som möjligt inför din planerade parning. Inavelsgraden bör inte överstiga 3,12% på fyra generationer (halvkusiner) och helst så ska den vara mycket lägre än så. Du kan beräkna inavelsgraden i databasen PawPeds. Där finns också många intressanta artiklar att läsa om avelsarbete och hälsa.

Det är även bra för rasen att använda så många hanar som möjligt i avel. Men, att de inte blir överanvända och får ge för många kullar. Det är bättre att använda tre hankatter som får två kullar var än att använda en hankatt som får 6 kullar. Om man skulle överanvända vissa hanar skulle den genetiska variationen minska i högre takt. Därmed så blir det även svårt att hitta lämpade och obesläktade partners i efterföljande generationer. Följaktligen dyker ytterligare problem upp som ex. sjukdomar, defekter och även dåligt immunförsvar för att nämna några.

En tumregel är att en hankatt bör ge maximalt 5% av de avkommor som föds under en generation.

Lägg in annons för avelshane

Som medlem i föreningen kan du som ägare anmäla din hankatt som är tillgänglig för parningar.
Alla hanar som används i avel, även om bara för en kort period, är värdefulla tillskott för rasen. Om vi börjar använda flera hankatter i avel kommer det underlätta att hålla vår ras frisk på längre sikt. 

Avelshanar sibirisk katt

SE*Homeros Herkules

SE*Homeros Herkules är idag 1 år och 4 månader.
SE*Homeros Herkules finns i KUNGÄLV i Västra Götalands län
Född: 2021-02-13
Färg: SIB 09 22
HCM: normal 2022-04-21
Övriga tester: A, AB ej bärare av B-blod, ej PK-brist, ej cs-gen, PKD ua, testikelstatus ua 2022-04-22
Ev. övrig information:
Herkules är en riktigt snäll och gosig kille med härligt temperament. Lättskött och fin päls med stolt och ståtlig svans. Tillgänglig någon/några månader from juni för ett fåtal honor.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00
Kontaktuppgifter till ägaren
SE*Homeros
Anna Magouli
0736264764

SE*Sohappy Shira`s Gandalf

SE*Sohappy Shira`s Gandalf är idag 1 år och 3 månader.
SE*Sohappy Shira`s Gandalf finns i Önnestad i Skåne län
Född: 2021-03-26
Färg: SIB ns 24
HCM: normal 2022-04-06
Övriga tester: FIV/FELV negativ,Blodgrupp A/AB (ej bärare av b-blod)bärare av cs genen, PKD normal,diluterad. Pk-def neg.
Ev. övrig information:
Nu är Lancelot (Som han heter hos sin fodervärds familj) redo för att träffa några lämpliga honor.

Efersom Lancelot är bärare av cs genen så kommer han endast att träffa honor som är icke bärare.

Lancelot är en väldigt trevlig och social kille.

Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00 %
Kontaktuppgifter till ägaren
SE*Sohappy
Anneli Grönvall Larsson