Avelshanar

Här kan våra medlemmar presentera sina sibiriska avelshanar som finns tillgängliga för parning. Det är endast kattens ägare som dessutom är medlem i Sällskapet Sibirisk Katt som får annonsera avelshanar på denna sida. I annonserna kan ni se information som namn och bild på katten men även stamtavla, hälsotester samt kontaktuppgifter till ägaren.

Råd vid val av hankatt

När du ska välja hankatt bör du kontrollera så SVERAKs krav för hankatten är uppfyllda. Detta för att du ska kunna registrera kullen. En veterinär måste dokumentera att hanen liksom honan har navelbråcksstatus u.a (utan anmärkning). Dessutom måste veterinären dokumentera att hankatten har en godkänd testikelstatus (vid lägst 6mån ålder). Är hankatten vit kräver SVERAK ett hörselintyg, för att fastställa att katten är hörande. Du kan läsa mer på SVERAK om vilka intyg de kan kräva.. Du bör också läsa SäSKs avelsrekommendationer för sibirisk katt. Där finns information om de hälsotester föreningen SäSK valt att rekommendera. Du kan även läsa om rekommenderad maximal inavelsgrad samt andra tester som kan vara bra att utföra innan du ska para din katt.

För att undvika inavelsproblem inom rasen bör du alltid sträva efter så låg inavelsgrad som möjligt inför din planerade parning. Inavelsgraden bör inte överstiga 3,12% på fyra generationer (halvkusiner) och helst så ska den vara mycket lägre än så. Du kan beräkna inavelsgraden i databasen PawPeds. Där finns också många intressanta artiklar att läsa om avelsarbete och hälsa.

Det är även bra för rasen att använda så många hanar som möjligt i avel. Men, att de inte blir överanvända och får ge för många kullar. Det är bättre att använda tre hankatter som får två kullar var än att använda en hankatt som får 6 kullar. Om man skulle överanvända vissa hanar skulle den genetiska variationen minska i högre takt. Därmed så blir det även svårt att hitta lämpade och obesläktade partners i efterföljande generationer. Följaktligen dyker ytterligare problem upp som ex. sjukdomar, defekter och även dåligt immunförsvar för att nämna några.

En tumregel är att en hankatt bör ge maximalt 5% av de avkommor som föds under en generation.

Lägg in annons för avelshane

Som medlem i föreningen kan du som ägare anmäla din hankatt som är tillgänglig för parningar.
Alla hanar som används i avel, även om bara för en kort period, är värdefulla tillskott för rasen. Om vi börjar använda flera hankatter i avel kommer det underlätta att hålla vår ras frisk på längre sikt. 

Avelshanar sibirisk katt

SE*Schangdobel’s Lemmy Kilmister

SE*Schangdobel's Lemmy Kilmister är idag 1 år och 7 månader.
SE*Schangdobel's Lemmy Kilmister finns i Kävlinge Lund i Skåne län
Född: 2021-06-14
Färg: SIB as 22
HCM: -
Övriga tester: Fiv, FeLV, pk-brist + 50 andra DNA test MyCat Dna - Alla UA. Ej colorpoint. Aa blod
Ev. övrig information:
Detta är Schangdobel’s Lemmy Killmister
Han är en ung blåsilver kille på nästan 6 kg, född 21-06-14
Alla test UA.
Njur /pkd och hjärtscannad. Aa blod.
Ej colorpoint.( 50 genetiska DNA test UA)
Han är lite över året och växer fortfarande .
En snäll, ödmjuk kille som är nyfiken och frammåt, väldigt social och Älskar att mysa. Han bor inte i ett ”katteri ” utan hos en fodervärd tillsammans med sin halvsyster. (De tar emot ev hona i sitt hem i Kävline.)
Han är inte utställd då jag tyvärr har svår kattallergi men hoppas på en bedömning så småningom. Bedömmer honom som rastypisk enligt Sibirisk rastandard. Han är ung men lovande., muskulös i kroppen med lättskött päls som skivar sig fint över ryggen. Ansiktsprofil rätt med inte för kort näsa. Mamma och pappa är också rastypiska med fina profiler.
Han har fin blå ton utan rufism och svag silver. Han är enda hane i avel efter både Tonk (10avk) och Coffe (22avk).
Lemmys syster SE*Schangdobel’s Joan Jett är också i avel.
Och en hona till efter Coffe. Så endast 3avk tot.
Han har inte dejtat förut.
Är klart redo men strilar inte.

Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00%
Kontaktuppgifter till ägaren
SE*Schangdobel's
Yasmine Winterhof
0707333375

Gamla Gärdes Lego

Gamla Gärdes Lego är idag 2 år och 5 månader.
Gamla Gärdes Lego finns i Göteborg i Västra Götalands län
Född: 2020-08-29
Färg: SIB d 22
HCM: normal 2022-12-22
Övriga tester: Fiv, felv, navelbråck, testiklar, pkd ua
Ev. övrig information:
Lego är en supermysig, lugn och snäll hane som även är utställningschampion med bla ”superfint temperament ” som kommenterar. Han är van vid barn och hundar. Lego är redo att para några honor nu, innan han får ett chip eller blir kastrerad.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 1.56
Kontaktuppgifter till ägaren
Maria Ljungblom
0702928435

SE’Peking Angels Thor

SE'Peking Angels Thor är idag 3 år och 6 månader.
SE'Peking Angels Thor finns i Norrköping i Östergötlands län
Född: 2019-07-15
Färg: SIB d 02 21 64
HCM: normal 2022-10-31
Övriga tester: 2020-20-13 PKD resultat utan anmärkning
Ev. övrig information:
Innan pandemin hann Thor med en kattutställning med en fin bedömning. Pga mitt arbete har jag svårt att svara i min mobil. Bäst som första kontakten är att skicka en epost eller ett sms med ert namn, mobilnummer och fullständiga stamnamn på er hona så hör jag av mig så fort jag kan.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,0%
Kontaktuppgifter till ägaren
SE*Peking Angels
Irma Svensson
0708-145530