Avelshanar

Här kan våra medlemmar presentera sina sibiriska avelshanar som finns tillgängliga för parning. Det är endast kattens ägare som dessutom är medlem i Sällskapet Sibirisk Katt som får annonsera avelshanar på denna sida. I annonserna kan ni se information som namn och bild på katten men även stamtavla, hälsotester samt kontaktuppgifter till ägaren.

Råd vid val av hankatt

När du ska välja hankatt bör du kontrollera så SVERAKs krav för hankatten är uppfyllda. Detta för att du ska kunna registrera kullen. En veterinär måste dokumentera att hanen liksom honan har navelbråcksstatus u.a (utan anmärkning). Dessutom måste veterinären dokumentera att hankatten har en godkänd testikelstatus (vid lägst 6mån ålder). Är hankatten vit kräver SVERAK ett hörselintyg, för att fastställa att katten är hörande. Du kan läsa mer på SVERAK om vilka intyg de kan kräva.. Du bör också läsa SäSKs avelsrekommendationer för sibirisk katt. Där finns information om de hälsotester föreningen SäSK valt att rekommendera. Du kan även läsa om rekommenderad maximal inavelsgrad samt andra tester som kan vara bra att utföra innan du ska para din katt.

För att undvika inavelsproblem inom rasen bör du alltid sträva efter så låg inavelsgrad som möjligt inför din planerade parning. Inavelsgraden bör inte överstiga 3,12% på fyra generationer (halvkusiner) och helst så ska den vara mycket lägre än så. Du kan beräkna inavelsgraden i databasen PawPeds. Där finns också många intressanta artiklar att läsa om avelsarbete och hälsa.

Det är även bra för rasen att använda så många hanar som möjligt i avel. Men, att de inte blir överanvända och får ge för många kullar. Det är bättre att använda tre hankatter som får två kullar var än att använda en hankatt som får 6 kullar. Om man skulle överanvända vissa hanar skulle den genetiska variationen minska i högre takt. Därmed så blir det även svårt att hitta lämpade och obesläktade partners i efterföljande generationer. Följaktligen dyker ytterligare problem upp som ex. sjukdomar, defekter och även dåligt immunförsvar för att nämna några.

En tumregel är att en hankatt bör ge maximalt 5% av de avkommor som föds under en generation.

Lägg in annons för avelshane

Som medlem i föreningen kan du som ägare anmäla din hankatt som är tillgänglig för parningar. Kravet är att hanen är avelsgodkänd enl SVEARK`s regler. 
Alla hanar som används i avel, även om bara för en kort period, är värdefulla tillskott för rasen. Om vi börjar använda flera hankatter i avel kommer det underlätta att hålla vår ras frisk på längre sikt. 

Avelshanar sibirisk katt

SE*FurMountains Ossian

SE*FurMountains Ossian är idag 1 år och 3 månader.
SE*FurMountains Ossian finns i Mjölby i Östergötlands län
Född: 2023-02-15
Färg: SIB ns 03 24
HCM: normal 2024-02-28
Övriga tester: FIV/FELV negativ,Njurar ua,blodgrupp A/A ej bärare av b,ej bärare av cs,PKD,PK-def ua
Ev. övrig information:
Nu är det dax för Ossian att träffa några honor.

Han är en mysig och snäll kille.

Ossian bor hos fodervärd Julia i Mjölby.

Välkommen att höra av er😻

Vänliga Hälsningar Anneli
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00%
Kontaktuppgifter till ägaren
SE*Sohappy
Anneli GrönvallLarsson
0735413550

S*Klintgården’s Kolgrim N2

S*Klintgården's Kolgrim N2 är idag 1 år och 2 månader.
S*Klintgården's Kolgrim N2 finns i Gävle i Gävleborgs län
Född: 2023-04-14
Färg: SIB n 24
HCM: -
Övriga tester: PK blodgrupp A or AB carrier od b2
Ev. övrig information:
Kolgrim bor i Gävle hos fd arbetskamrat till mig. Han kommer att få träffa ett fåtal honor efter hans hjärta o njurkontroll som blir 10 Juni – 24

Med stor sorg i hjärtat så har jag tyvärr Ingen egen katt att para honom med så jag vill ha möjligheten att i 1:a hand välja en avkomma ist för parningsavgift.

Does not carry Siamese Colourpoint (C/Cor C/cb or cb/cb

Blood Type A or AB (carrier of b2)
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00
Kontaktuppgifter till ägaren
S*Klintgården's
Annika Linander
0708-527527

Corsac Vistula*PL

Corsac Vistula*PL är idag 2 år och 0 månader.
Corsac Vistula*PL finns i Munka-Ljungby i Skåne län
Född: 2022-06-03
Färg: SIB n 22
HCM: normal 2023-11-19
Övriga tester: Njurar ua. CS-gen. PK-def & PKD ua via DNA. A/A ej bärare av B.
Ev. övrig information:
Underbar personlighet. Strilar ej! Mejla för mer information eller kontakt via Instagram.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00%