Fodervärd sökes

På denna sida presenterar vi medlemmarnas annonser för katter som de söker fodervärd till. Det är endast medlemmar i Sällskapet Sibirisk Katt som får annonsera ut sina fodervärdskatter. 

Ibland behöver våra medlemmar fodervärdar åt deras avelskatter. Det kan vara att katten inte funkar i kattgruppen hemma, att man vill hålla nere på antalet katter och därmed ökad risk för smitta hemma, att honkatterna inte ska bli stressade av en fertil hane i hemmet (och risk för tjuvparning) samt andra skäl. 

Samtliga SVERAK anslutna uppfödare ska använda sig av SVERAK’s framtagna fodervärdsavtal. I avtalet står det bland annat att ägaren (uppfödaren) ska stå för avelsrelaterade kostnader så som hälsotester, avelsrelaterade veterinärkostnader samt merkostnader som foder och sand under kull. De vardagliga kostnaderna som fodervärden står för är foder och sand när katten inte har kull, vaccinering, veterinärkostnader som ej är avelsrelaterade mm.

Är du osäker på om uppfödaren följer SVERAK’s avtal kan du alltid kontakta uppfödarens kattklubb för vägledning.

Att vara fodervärd åt en hankatt innebär (enligt SVERAK’s avtal) att hanen max får ge 5st kullar med minst två levande kattungar som uppnår en ålder om 12 veckor. Skulle endast en levande kattunge uppnå en ålder om 12 veckor för max-antalet kullar överskridas 1 gång. 
Uppfödaren kan välja att ha färre antal kullar än 5 i avtalet men aldrig fler. 
Oavsett antal kullar övergår hanen kostnadsfritt till fodervärden vid max 5 års ålder. (Uppfödaren kan ha en kortare tidperiod i avtalet exempelvis 3 år)

Fodervärden ska meddela ägaren när katten visar tecken på att bli fertil. En hankatt blir fertil vanligtvis mellan 7-12 månaders ålder. Tecken på att hankatter är fertil kan vara att han börjar ropa efter honor, att urinen luktar starkare och att han i värsta fall börjar strila (kissmarkera).
Skulle hanens fertila beteende innebära en sanitär olägenhet för fodervärden ska denne meddela ägaren/uppfödaren om detta. Inom 30 dagar från dess att ägaren blivit meddelad om detta måste denne hitta en lösning som accepteras av fodervärden.

När hankatten träffar honor för parning och om detta ska ske i fodervärdens hem måste detta avtalas om inför varje parning. 
En parning sker under ca 2-4 dagar, ett begränsat och lättstädat utrymme är bra att ha för parning (exempelvis tvättstuga, större badrum eller liknande). Detta då det kan bli alldeles för mycket stress för katten att få tillgång till ett helt hus/lägenhet och parning då kanske inte sker.

Att vara fodervärd åt en honkatt innebär (enligt SVERAK’s avtal) att honan max får ge 2st kullar med minst två levande kattungar som uppnår en ålder om 12 veckor. Skulle endast en levande kattunge uppnå en ålder om 12 veckor för max-antalet kullar överskridas 1 gång. 
Uppfödaren kan välja att ha färre antal kullar än 2 i avtalet men aldrig fler. 
Oavsett antal kullar övergår honan kostnadsfritt till fodervärden vid max 5 års ålder. (Uppfödaren kan ha en kortare tidperiod i avtalet exempelvis 3 år)

Fodervärden ska meddela ägaren när katten visar tecken på att bli fertil. En honkatt kan börja löpa allt mellan 4-månaders ålder till 2-års ålder även om det är vanligast någonstans mellan 6-mån till 1-års ålder. Tecken på att honkatten är i löp kan vara att hon blir mer kelig och för upp bakdelen när man klappar henne. Vissa honor ropar efter en hane och upplevs mer rastlösa vid löp. En del honor har så kallade “tysta löp”, där det kan vara svårt att se tecken på om honan är i löp eller ej. Vissa honor kan kissmarkera vid löp.

Skulle honans fertila beteende innebära en sanitär olägenhet för fodervärden ska denne meddela ägaren/uppfödaren om detta. Inom 30 dagar från dess att ägaren blivit meddelad om detta måste denne hitta en lösning som accepteras av fodervärden.

En honkatt får inte paras tidigare än vid 10 månaders ålder (SJVFS 2020:8)
Parningen sker under ca 2-4 dagar, ett begränsat och lättstädat utrymme är bra att ha för parning (exempelvis tvättstuga, större badrum eller liknande). Detta då det kan bli alldeles för mycket stress för katten att få tillgång till ett helt hus/lägenhet och parning då kanske inte sker.

Lägg in annons för fodervärd sökes

Som medlem i föreningen kan du som uppfödare annonsera ut din katt som du söker fodervärd till. 

Fodervärd sökes

SE*Sillhövdas Boris av Adonis

SE*Sillhövdas Boris av Adonis är idag 0 år och 3 månader.
SE*Sillhövdas Boris av Adonis finns i Stockholm i Stockholms län
Mor
SE*DixisSiknäs Dutchess, SIB n 09 22
HCM: normal 2023-03-06
Övriga tester: Njurscanning u.a
Far
SE*Kattmossens Adonis, SIB n 23
HCM: normal 2023-05-30
Övriga tester: PKD-scanning u.a, Blodgrupp A/AB ej bärare av b, ej bärare av cs-gen
Ev. övrig information:
S*Zaribs uppfödning söker fodervärd till blivande avelshanen Boris. som jag fått förmånen att köpa, då det finns mina avkommor både på fars- och morssidan i flera led.! Fodervärd kan finnas gärna i Skåne eller Göteborg men för rätt familj även annat förslag! Boris är störst i kullen, som finns hos mamma och två syskon i Stockholm. Boris är en nyfiken, alert och trygg herre, som gärna kommer upp i knät. Han har fått sin första vaccination och är chippad, samt en första besiktning allt bra. Bilder från 6ve i fåtölj sedan 8ve på soffa. Flyttklar tidigast 19 april. Jag använder SVERAKS fodervärdsavtal berättar gärna mer om vad det innebär. Båda föräldrarna är HCM- och PKD-scannade u.a och har blodgrupp A har ej cs-genen. Intresserad? Maila och berätta mer och er, boende och erfarenhet av katt/djur mm.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00%
Kontaktuppgifter till uppfödaren
S*Zaribs
0707-622270

SE*Svarta Nosen

SE*Svarta Nosen är idag 0 år och 4 månader.
SE*Svarta Nosen finns i Sollentuna i Stockholms län
Mor
S*Zaribs Hedvig av Koda, SIB n 09
HCM: normal 2023-04-06
Övriga tester: PKD
Far
SE*Kattmossens Adonis , SIB n 23
HCM: normal 2023-10-25
Övriga tester: PKD
Ev. övrig information:
SE*Svarta Nosens uppfödning söker en fodervärd till en underbar liten Sibirisk hona med föräldrarna S*Zaribs Hedvig av Koda (mamma) och SE*Kattmossens Adonis (far) Stamtavla Sverak. Båda föräldrarna är testade för HCM u.a och PKD u.a Både mor och far till kullen är mycket gosiga, sociala, trevliga och har ett mycket bra lynne, kattungen är idag 4 veckor o kommer flytta hem till fodervärden tidigast vid 12-14 veckors ålder. Jag ser gärna att honan hamnar i en familj som kan erbjuda mycket tid och kärlek. Jag ser gärna att ni har tidigare erfarenhet av katt o har ett intresse för uppfödning. Fördel om ni har en balkong som är kattinhängnad med tex nät eller glas och kan erbjuda dagliga promenader i koppel. Vi söker en fodervärd som bor i norra delen av Stockholm gärna nära Sollentuna eller i dess närområde (högts 2 mil ifrån). För oss är personkemi mycket viktigt och förmågan att samarbeta. Vi tillhör Sverak och använder Sverak’s fodervärdsavtal. Obs: Sibiriska katter är mer allergivänliga och många klarar denna ras fint men viss allergi kan uppstå för vissa när man har hand om kattungar. Låter detta spännande o roligt hör av dig till mig på mail Karolina.stahle@gmail.com och skriv några rader om dig själv och hur katten kommer ha det hos Er så berättar jag mer om vad ett fodervärdsskap innebär.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,0
Kontaktuppgifter till uppfödaren
SE*Svarta Nosen