Fodervärd sökes

På denna sida presenterar vi medlemmarnas annonser för katter som de söker fodervärd till. Det är endast medlemmar i Sällskapet Sibirisk Katt som får annonsera ut sina fodervärdskatter. 

Ibland behöver våra medlemmar fodervärdar åt deras avelskatter. Det kan vara att katten inte funkar i kattgruppen hemma, att man vill hålla nere på antalet katter och därmed ökad risk för smitta hemma, att honkatterna inte ska bli stressade av en fertil hane i hemmet (och risk för tjuvparning) samt andra skäl. 

Samtliga SVERAK anslutna uppfödare ska använda sig av SVERAK’s framtagna fodervärdsavtal. I avtalet står det bland annat att ägaren (uppfödaren) ska stå för avelsrelaterade kostnader så som hälsotester, avelsrelaterade veterinärkostnader samt merkostnader som foder och sand under kull. De vardagliga kostnaderna som fodervärden står för är foder och sand när katten inte har kull, vaccinering, veterinärkostnader som ej är avelsrelaterade mm.

Är du osäker på om uppfödaren följer SVERAK’s avtal kan du alltid kontakta uppfödarens kattklubb för vägledning.

Att vara fodervärd åt en hankatt innebär (enligt SVERAK’s avtal) att hanen max får ge 5st kullar med minst två levande kattungar som uppnår en ålder om 12 veckor. Skulle endast en levande kattunge uppnå en ålder om 12 veckor för max-antalet kullar överskridas 1 gång. 
Uppfödaren kan välja att ha färre antal kullar än 5 i avtalet men aldrig fler. 
Oavsett antal kullar övergår hanen kostnadsfritt till fodervärden vid max 5 års ålder. (Uppfödaren kan ha en kortare tidperiod i avtalet exempelvis 3 år)

Fodervärden ska meddela ägaren när katten visar tecken på att bli fertil. En hankatt blir fertil vanligtvis mellan 7-12 månaders ålder. Tecken på att hankatter är fertil kan vara att han börjar ropa efter honor, att urinen luktar starkare och att han i värsta fall börjar strila (kissmarkera).
Skulle hanens fertila beteende innebära en sanitär olägenhet för fodervärden ska denne meddela ägaren/uppfödaren om detta. Inom 30 dagar från dess att ägaren blivit meddelad om detta måste denne hitta en lösning som accepteras av fodervärden.

När hankatten träffar honor för parning och om detta ska ske i fodervärdens hem måste detta avtalas om inför varje parning. 
En parning sker under ca 2-4 dagar, ett begränsat och lättstädat utrymme är bra att ha för parning (exempelvis tvättstuga, större badrum eller liknande). Detta då det kan bli alldeles för mycket stress för katten att få tillgång till ett helt hus/lägenhet och parning då kanske inte sker.

Att vara fodervärd åt en honkatt innebär (enligt SVERAK’s avtal) att honan max får ge 2st kullar med minst två levande kattungar som uppnår en ålder om 12 veckor. Skulle endast en levande kattunge uppnå en ålder om 12 veckor för max-antalet kullar överskridas 1 gång. 
Uppfödaren kan välja att ha färre antal kullar än 2 i avtalet men aldrig fler. 
Oavsett antal kullar övergår honan kostnadsfritt till fodervärden vid max 5 års ålder. (Uppfödaren kan ha en kortare tidperiod i avtalet exempelvis 3 år)

Fodervärden ska meddela ägaren när katten visar tecken på att bli fertil. En honkatt kan börja löpa allt mellan 4-månaders ålder till 2-års ålder även om det är vanligast någonstans mellan 6-mån till 1-års ålder. Tecken på att honkatten är i löp kan vara att hon blir mer kelig och för upp bakdelen när man klappar henne. Vissa honor ropar efter en hane och upplevs mer rastlösa vid löp. En del honor har så kallade “tysta löp”, där det kan vara svårt att se tecken på om honan är i löp eller ej. Vissa honor kan kissmarkera vid löp.

Skulle honans fertila beteende innebära en sanitär olägenhet för fodervärden ska denne meddela ägaren/uppfödaren om detta. Inom 30 dagar från dess att ägaren blivit meddelad om detta måste denne hitta en lösning som accepteras av fodervärden.

En honkatt får inte paras tidigare än vid 10 månaders ålder (SJVFS 2020:8)
Parningen sker under ca 2-4 dagar, ett begränsat och lättstädat utrymme är bra att ha för parning (exempelvis tvättstuga, större badrum eller liknande). Detta då det kan bli alldeles för mycket stress för katten att få tillgång till ett helt hus/lägenhet och parning då kanske inte sker.

Lägg in annons för fodervärd sökes

Som medlem i föreningen kan du som uppfödare annonsera ut din katt som du söker fodervärd till. 

Fodervärd sökes

SE*Kattmossens Adonis

SE*Kattmossens Adonis är idag 0 år och 2 månader.
SE*Kattmossens Adonis finns i Stockholm i Stockholms län
Mor
SE*Silverbergets Selina, SIB n24
HCM: normal 2021-12-21
Övriga tester: A/AB-blodgrupp, ej bärare av cs- eller PKDef-genen, PKD-scanning ua.
Far
S*Sibbemaffians Fjodor Ushakov, SIB n24
HCM: normal 2021-10-13
Övriga tester: A/AB-blodgrupp, ej bärare av cs- eller PKDef-genen, PKD- ua enligt föräldratester
Ev. övrig information:
Adonis söker en fodervärd. Otroligt stilig och trygg pojke som ska få bli vår blivande avelshane. Nyfiken och framåt och samtidigt den som först lade sig till rätta i mattes knä. Han kommer att bli bästa kompisen i en barnfamilj. Som fodervärd skall du känna det som att det är din egen katt från början och skaffa det han behöver och som passar i ert hem. Familjen ska inte ha andra fertila katter. Jag som ägare bekostar försäkring och allt som har med aveln att göra. Adonis ska få bli pappa till några kullar (max 5) innan han blir er enligt Sveraks fodervärdsavtal. Vid leverans cirka 1 november är han besiktigad av veterinär, chippad och fullvaccinerad. Mejla gärna mig och berätta mer om er och varför ni vill bli fodervärdar.
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00%
Kontaktuppgifter till uppfödaren
SE*Kattmossens
0705210657

SE*Vinterpalatsets Gubben cometov

SE*Vinterpalatsets Gubben cometov är idag 0 år och 4 månader.
SE*Vinterpalatsets Gubben cometov finns i Höganäs i Skåne län
Mor
SE*Aanainas Olenka av Lamborghini , SIB ns 22
HCM: normal 2022-03-28
Övriga tester: Fiv, felv. Ej bärare av b blod och cs genen
Far
SE*Zananni's Hopeful Comet, SIB ns 09 23
HCM: normal 2021-11-26
Övriga tester: Fiv, felv, ej bärare av b blod och cs genen
Ev. övrig information:
Hej! Vi söker efter fodervärd till våra kommande avelshane. Han är registrerad i Sverak och vi skriver fodervärds avtal Ni ska inte ha fertila katter hemma och ni ska bo max en timme från Höganäs. För mer information kontakta mig via sms 0730913376
Stamtavla
Inavelsgrad 4 generationer: 0,00%
Kontaktuppgifter till uppfödaren
SE*FurMountains
0730913376