Allergisk & äga katt

Sibiriska katter och kattallergi

Att vara allergisk & äga katt behöver inte vara omöjligt! Sibirisk katt är en ras som många kattallergiker kan tåla. Mätningar som är gjorda på rasen påvisade att en del Sibiriska katter har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Övriga katter har halter som varierar från låga till normala värden, dvs ingen katt kommer helt sakna ämnet Fel d1. 

På denna sida har vi som förening sammanställt lite tips och råd för dig som är allergisk att läsa inför ditt kattköp. Som köpare bör du försöka föra en diskussion med din uppfödare, redan i tidigt skede kring allergin. Prata igenom om hur ni kan göra vid värsta tänkbara scenario. Dvs. om du skulle uppvisa kraftiga symptom och måste omplacera katten. Försök komma fram till och lägga upp en plan, för hur ni kan lösa och ordna det praktiska om situationen med allergin skulle bli ohållbar och att omplacera är det enda alternativet. 

För att i möjligaste mån försöka undvika omplacering råder vi till att man först och främst besöker ett testhem för att testa sin allergi. Vi har sammanställt en del tip som hu du kan ordna och åtgärda saker i sitt hem för att minska halten av allergener. 

Föreningen Sällskapet Sibirisk Katts testhemsverksamhet

Då många intresserar sig för rasen och vill utreda sin allergi upprättade föreningen SäSK en testhemsverksamhet. Där kan du som allergiker kontakta föreningens testhemsförmedlare. Föreningen kommer försöka hitta och förmedla kontakt till ett testhem nära dig. Hos testhemmet får du chansen att träffa en eller flera sibiriska katter för att testa och utvärdera din allergi och dina symptom. Har du besökt ett testhem där det visade sig att du tålde en sibirisk katt så är det dock ingen garanti att du tål alla sibiriska katter. Vi vill därför rekommendera att du även besöker den uppfödaren som du önskar köpa katt ifrån, för att säkrare utvärdera att du även kan tåla dennes katter.

Vill du testa och utvärdera din kattallergi? Du kan läsa mer under sidan Besöka ett testhem. 

Kan du tänka dig att ta emot allergiker som vill testa sin allergi, på sidan Att vara testhem kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Allergisk & äga katt, tips och information

Glykoproteinet Fel d1 skapas i kattens saliv, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen bl.a. i kattens päls dit den kommer då katten slickar sig. Samt även via skinnet och i kattens avföring/kattlådan. Katter börjar producera Fel d1 när de blir fertila.

Kattungar producerar ytterst låga halter av Fel d1. Många allergiker kan ändå uppvisa en kraftig allergisk reaktion mot just kattungar. Det beror på ett protein som bildas när kattungarna diar. Väljer man att besöka ett testhem med kattungar för att testa sin allergi så kan resultatet bli missvisande.

Många av oss allergiker som har sibirisk katt har erfarenheter av att man kan känna av allergi mot vissa kattindivider men tåla andra. Detta eftersom nivån av Fel d1 varierar mellan individer. Därav kan det löna sig att träffa fler katter om man reagerat på en sibirisk katt.

Det finns flera andra kattallergener men på dessa har man inte gjort mätningar. Fel d1 är dock det vanligaste allergenet som framkallar en allergisk reaktion hos människor mot katt.

Kan man vara allergisk & äga katt? För vissa fungerar det med en sibirisk katt som har lägre halter av Fel d1. Men vissa känner ändå av allergi. Om man som kattallergiker skaffar katt så kan man göra en del för att försöka minska halten allergener i sitt hem.

Åtgärder du kan göra för att minska halten allergener i hemmet
  • Städa noga, våttorka golven ofta
  • Dammsug med en dammsugare med HEPA-filter
  • Rensa bort mattor, filtar och onödiga textilier till en början (plocka fram efter en tid)
  • Införskaffa en filtrerande luftrenare
  • Du kan försöka hålla katterna utanför sovrummet
  • Bada/duscha katterna med jämna mellanrum (vissa kan dock känna av astma i samband med bad så den som inte är allergisk bör bada katten)
  • Fukta en frottéhandduk för att stryka över pälsen (ett alternativ till bad)
  • Kastrera katten tidigt, diskutera med din uppfödare vid vilken ålder kastreringen kan ske, så minskas allergenhalterna väsentligt
OBS! När en kattunge kommer hem till en allergiker kan man få en allergisk reaktion, och det är normalt. Den allergiska reaktionen kommer med stor sannolikhet från mjölkproteinet vilket bryts ner ganska snabbt och efter ungefär tre dagar så borde reaktionen avta

Här har vi valt att länka till produkter som sägs kunna minska allergenhalten. Vi råder er till att försöka hitta studier och recensioner för mer information, då vi som föreningen inte kan svara på huruvida effektiva produkterna nedan är. 

Allergisk & äga katt